Odličan ulazak u težak period

2 - 0


U ovogodišnjoj zahtjevnoj sezoni utakmica protiv Neretvanca je stigla u ključnom trenutku za Zmaja, a ništa manje važna nije bila i za naše goste iz Opuzena. Naoko visoka pozicija Zmaja je pogledom na raspored skrivale mnoge zamke i ovaj susret je sa pravom nazvan županijskim derbijem 21. kola. Neretvanac je u Blato stigao sa namjerom da se neporaženi vratu u Opuzen, a izrazito teški teren sa lokvama na pojedinim dijelovima je bio iznenađujući faktor za obje ekipe.

U ovogodišnjoj zahtjevnoj sezoni utakmica protiv Neretvanca je stigla u ključnom trenutku za Zmaja, a ništa manje važna nije bila i za naše goste iz Opuzena. Naoko visoka pozicija Zmaja je pogledom na raspored skrivale mnoge zamke i ovaj susret je sa pravom nazvan županijskim derbijem 21. kola. Neretvanac je u Blato stigao sa namjerom da se neporaženi vratu u Opuzen, a izrazito teški teren sa lokvama na pojedinim dijelovima je bio iznenađujući faktor za obje ekipe.

 

Od prvog sučevog znaka razvila se teška utakmica sa mnogo borbe, ali Zmajevi igrači su ipak u duelima bili brži i spretniji, te su iz minute u minutu sve više prijetili solidnom vrataru Krešiću. Vidjeli smo nekoliko klizećih startova na obje strane, ali oni su više bili posljedica velike želje i klizavog terena nego loše namjere igrača. Zmaj je tako imao seriju od četiri pet slobodnih udaraca u opasnim zonama na dvadesetak i više metara, od kojih su neki išli direktno prema golu dok su drugi su bili ubačaji u gužvu šesnaesterca.

 

Tako je prvo vratar Bencun na čuđenje publike pucao u živi zid, a Jerko Šeparović je natjerao Krešića da ispod grede po sredini gola odbije loptu u korner. Jelavić se kod ovih prekida odlučivao na ubacivanje i u jednom od njih je sa desne strane pogodio Batistu na drugoj stativi. Batista je glavom nedovoljno dobro zahvatio loptu i ona je otišla izvan okvira gola. Krešić je bio nemoćan i promatrao je na sredini gola let lopte. Gol je visio u zraku i Zmaj je sve više pritiskao.

 

U jednom napadu Lipotić je sa desna odlično prebacio stranu a Nobilo još bolje primio loptu. Nažalost kad je krenuo sam prema golu lopta je zastala u lokvi i obrambeni ga je uspio sustići. Sa druge strane Neretvanac je imao nekoliko pokušaja brze kontre ali sigurna obrana Zmaja je na vrijeme riješila sve probleme. Ako ne duel igrom, onda uspješno postavljenom offside zamkom na Vasiljem, koji je još imao i dobru prilika kad je pucao pored gola.

 

Tekla je 45. minuta, Zmaj je osvojio korner sa lijeve strane. Šeparović je ubacio nisku oštru loptu na prvu stativu. Kaleb se odlično ubacio i nogom je poslao u mrežu za 1-0. Kalebov pogodak u najboljem mogućem trenutku, kojeg je stasiti Metkovčanin dugo proslavjao. Poznat je sportski rivalitet Neretve i Neretvanca, a Kaleb je svoje prve korake napravio upravo u Neretvi.

 

Do kraja poluvremena Neretvanac je imao priliku da se blic pogotkom vrati u utakmicu, ali udarac Mihaljevića sa ruba šesnaesterca je prošao tik uz stativu. To je ujedno bila najkonkretnija prilika gostiju u prvom dijelu, koji su samo u jednom kratkom periodu sredinom poluvremena uspostavili blagu kontrolu.

 

Drugi dio Zmaj je također zaredao sa nekoliko dobrih prilika, a sa druge strane Neretvanac je imao dvije dobre prilike iz slobodnog udarca. Bili su to ubačaji, odnosno udarci sa lijeve strane, tek pola metra od crte šesnaesterca. Jednog je Bencun boksovanjem odbio, a drugi je prošao tik uz dalju stativu. Kako su gosti krenuli prema naprijed tako se sve više otvarao prostor za okomite napade Zmaja.

 

Tekla je 58. minuta. Tribina je na trenutak zastala, u teren je ubačena hrpa bijelih traka i nakon što su razvili veliku brazilsku zastavu, te natpis krenula je pjesma Red Dragonsa: "Poljubi zemlju...". Bilo je to u čast Kuzme Žanetića Kompasa, bivšeg igrača, navijača i neizostavnog dijela blatske tribine koji je do posljednjeg dana svoga života živio uz ovaj klub, njegove navijače. Mnogi su na tribini, a i na terenu zaplakali u ovom dirljivom trenutku.

 

Do kraja utakmice pjesma je sve više jačala i igrači na terenu su dali svoj obol ovom trenutku i na najbolji mogući način riješili ovaj susret. Tekla je 68. minuta , započeo je napad Zmaja na desnoj strani, ali brzim pasevima je izbačena kompletna obrana gostiju i Jelavić je na drugoj strani dobio odličnu loptu u prostor. Ušao je u šesnaesterac i nesebično asistirao natrčalom Bačiću na drugoj strani. Nečuvani Bačić prima loptu i smirenim udarcem je šalje pod gredu za 2-0. Koliko je bila dobra i brza akcija svjedoči i činjenica da je pored Bačića povratnu loptu čekao i Batista, također sam bez svoga čuvara. Još jedan torpedu u nagnulu Opuzensku lađu drugog Zmajevog Metkovčanina, također djeteta Neretve Drage Jelavića.

 

Nedugo što se krenulo sa centra Neretvanac je dobio neočekivani poklon od obrane Zmaja. Točnije lokva vode je zaustavila pokušaj čišćenja Kaleba i Vasilj je izbio sam oči u oči sa Bencunom. Međutim vratar Zmaja odličnom intervencijom brani udarac po podu gostujućeg napadača i tako otklanja opasnosti. Ubrzo se nebo otvorilo i zaplakalo, te se nad Blatom srušio ogromni pljusak, na momente sa blagom tučom. Na ionako nakvašenom terenu su se pojavile sve veće lokve, ali što je više padalo tempo se samo pojačavao. Kako na terenu, tako i na tribinama gdje je ostala samo šačica najvjernijih Red Dragonsa.

 

Iako je igra očekivano zbog uvjeta bila puna grešaka posljednih dvadeset minuta igralo se otvoreno i okomito gore-dolje, bez prevelikih razmišljanja o obrani. Neretvanac je sve dao u napad, a Zmaj je to vješto koristio. Posebno se u tim momentima isticao Bačić koji je bez problema vodio loptu kroz obranu gostiju. Međutim završnica je izostala i nekoliko puta su lokve i nepotrebna kompliciranja spasile Neretvanca od takozvanog posljednjeg pasa.

 

Gosti su također imali nekoliko dobrih poluprilika, ali i njihovim napadačima je velika voda stvarala probleme. Sve u svemu obje ekipe su se po velikoj kiši posljednih dvadeset minuta iskazale i zaista je šteta što se i danas puna tribina ispraznila i nije svjedočila rastrčanoj završnici. Naravno osim najvernijih Red Dragonsa čija je pjesma bila sve jača i jača i po završetku utakmice su ostali još dugo na svoje mmjestu pozdravljajući domaće igrače.

 

Sa ovom pobjedom Zmaj mnogo lakše ulazi u težak sljedeći period u kojemu nas očekuju tri gostovanja i domaća utakmica protiv lidera Vala. Prvo je na rasporedu Omiš, potom Primorac iz Biograda i nakon Vala gostovanje u Unešiću protiv Zagore. Iako je sve još uvijek otvoreno stvorili smo malu tampon zonu sa relativno visokih 9 i više bodova ispred 6 klubova, od koji je najbolji Jadran iz Ploča (ima domaću utakmicu manje). Naravno da serijom loših rezultata sve ovo možemo prosuti, ali duboko vjerujemo da imamo snage i kvalitete za visoke pozicije, pa se nadamo da ćemo u Dubrovniku u predzadnjem kolu baš mi i na proljeće neporaženi GOŠK odlučivati o tituli viceprvaka. Čisto sumjamo da će konstantni Val prosuti svoju bodovnu zalihu.

 

Gornji pasus u kojemu smo u dvije rečenice stigli od borbe za opstanak do titule viceprvaka nam najbolje oslikava neizvjesnost i napetost ovogodišnje sezone. Ovim putem pozivamo sve navijače i simpatizere da ne propuste završnicu sezone i da svjedoče ovogodišnjim kvalitetnim predstavama kako na Zlinjama tako i u gostima, gdje smo ponekad propustili bodove, iako smo ih igrom vjerojatno zaslužili.

 

utorak, 02.04.2013. Igralište Zlinje

21. kolo 3 HNL Jug

BŠK Zmaj - NK Neretvanac 2-0 (1-0)

strijelci: 1-0 44. min Nedjeljko Kaleb, 2-0 68. min Ivan Bačić

 

BŠK Zmaj: Darijo Bencun, Drago Jelavić, Antonio Lipotić, (82. min Ivan Roso), Vinko Nobilo, Andrej Škoro, Petar Sardelić (73. min Marino Gavranić), Ivan Bačić, Elvis Hozić, Jerko Šeparović, Rafael Batista Dos Santos (88. min Ante Prižmić), Nedjeljko Kaleb

klupa: Vinko Šeparović, Deni Sardelić, Marko Turudić, Petar Franulović

trener: Armando Marenzi

 

NK Neretvanac: Nikola Krešić, Jure Glasović (46. min Marin Mataga), Mateo Ključe, Mato Čamo, Jurica Granić, Denis Ključe (46. min Jure Bubalo), Ante Mihaljević, Stanislav Vasilj, Dragan Brečić, Matej Karačić, Marko Grgić (70. min Mate Zonjić)

klupa: Luka Liković, Nikola Jelčić

trener: Davor Mioč

Photo session ekipe 2019/2020

04 Rujan 2019

Ekipa za sezonu 2019/2020

Raspored sezone 19/20

20 Kolovoz 2019

Na sljedećem linku možete pregledati raspored sezone 2019/2020.   RASPORED SEZONE 2019/2020  

Polufinale žup. kupa

29 Travanj 2019

U srijedu, 01.05.2019. sa početkom u 16:30 igra se utakmica polufinala županijskog kupa između BŠK Zmaj i NK Jadr...

Raspored sezone 18/19

06 Kolovoz 2018

Na sljedećem linku možete pregledati raspored sezone 2018/2019.  RASPORED SEZONE

Raspored 3 HNL